ahol a receptek is újjászületnek

Főnix műhely

Teljes kiőrlésű sajtos csigák - sör/borkorcsolyának

2016. november 09. - szaborsika

Az van, hogy amikor a bátyám átjön hozzám valamiért, akkor mindig azzal kezdi - bármi is legyen a jövetele eredeti tárgya -, hogy milyen kajával tudom megkínálni. Igen, bélpoklos a szentem és az csak a slussz poén az egészben, hogy a csontkollekció alkatán ez kicsit sem látszik...

Bár eleinte megpróbálkoztam egy lazább, "Nem vagyok a csicskád, sem a szakácsod" típusú lerázással, de végül annyira megesett rajta a szívem (meg hát az is jogos, hogy én kényeztettem el anno, amíg együtt éltünk...), hogy elkezdtem rendszeresíteni az itthon lévő rágcsákat, sütiket, hogy bármikor is lep meg egy hirtelen látogatással, ne távozhasson üres hassal.

Persze ennek az állandó kaja-ellátottságnak előnyeit azóta a többi vendégem is élvezheti - na meg leginkább én, mert mindig tudom, hogy lapul valami jó dolog a kamrában, vagy épp a műlyhűtőben. A legutóbb például ilyen kis sajtos csigákkal tankoltam fel az éléskamrát (anno még Limarától lestem el őket), amik egyébként egy borozós-filmezős estének is kiváló kísérői voltak a múlt héten.

m20161104_114846.jpg

Hozzávalók

Tésztához

  • 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 250 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 250 g vaj
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 ek. só
  • 200 g tejföl
  • 1 db tojás

Töltelékhez

m20161104_114731.jpg

Elkészítés

A tésztához elmorzsolom a vajat a liszttel, sóval és sütőporral, majd a tojást és tejfölt hozzáadva, gyors mozdulatokkal simára gyúrom. 

A töltelék összetevőit csak simán elkeverem.

A tésztát nagy téglalappá nyújtom (kb. 3 mm vastagra), és teljesen megkenem a sajtos-fűszeres krémmel. A hosszabbik végétől kezdve felcsavarom, szorosan fóliába csomagolom, és beteszem a hűtőbe egy éjszakára, hogy vágható állagúra dermedjen.

Másnap előkapom a hidegről, kb. fél cm vastag szeletekre vágom, és sütőpapírral fedett tespire pakolom a csigákat. 200°C-os sütőben aranybarnára sütöm őket - ez kb. 20 percet vesz igénybe.

Lekapom őket a sütőlapról, néhányat meg bekapok, a maradékot pedig dobozba teszem, és a bátyámnak kínálom ha jön. Ha nem, azt is mind megeszem.

A bejegyzés trackback címe:

https://fonixmuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr8411943859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Köldök_szösz 2016.11.10. 13:33:00

Jó, de nem tudok igazán berúgni ha ivás közben eszem ...
süti beállítások módosítása