ahol a receptek is újjászületnek

Rebarbarás-epres pite

2017. május 23. - szaborsika

A tavaszi szezonban mindig nagyon megy az eper és a rebarbara mindenféle kombinációja a gasztronómiában, ami alól én sem bújok ki.

A kapcsolatuk szorosra fonódásának két nagyon egyszerű oka van amúgy: egyrészt, hogy egyszerűen ugyanakkor teremnek, így szezonalitás szempontjából egyszerre kerültek mindig a konyhákba, másrészt pedig hogy szerencsére tényleg kiválóan mennek egymáshoz.

Én most elsőként egy pitébe pakoltam őket, amit egy adag házi vaníliafagyival koronáztam meg.

mdsc_6409.jpg

Hozzávalók

Tészta:

  • 300 g teljes kiőrlésű liszt
  • 150 g hideg vaj
  • 50 g eritrit
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só
  • 1 dl hideg tej

Töltelék:

  • 500 g rebarbara
  • 500 g eper
  • 2 evőkanál tápiókagyöngy (vagy ha nincs, akkor keményítő, de a tápióka jobban felszívja a rebarbara és az eper kifolyó levét)
  • 75 g eritrit

Elkészítés

A tésztához elkeverjük egymással a lisztet, az eritritet, a sütőport és a sót, majd mindezt gyorsan összemorzsoljuk a hideg vajjal. A morzsalékos keverékhez hozzáadjuk a tojást és a tejet, és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk, ami mehet is a hűtőbe 1-2 órára (vagy a fagyasztóba 30 percre).

Addig össze is állítjuk a tölteléket: az epret megmossuk és kockákra vágjuk, a rebarbaráról pedig lehántjuk a külső héját, és nagyjából ujjnyi karikákra vágjuk. Összeforgatjuk őket az eritrittel és a tápiókagyönggyel, és félretesszük. Ezt a tápiókagyöngyös megodlást amúgy több helyen is láttam, és tényleg nagyon tuti - ezzel a megoldással biztosan nem fogja eláztatni a gyümölcsök-zöldségek leve a tésztát, és szeleteléskor is szépen egyben marad a pite.

20170521_182055.jpg

A tésztát előkapjuk a hűtőből, és a kétharmadát kerekre nyújtjuk, és kibélelünk vele egy piteformát. Ebbe kerül az előkészített töltelék, a tetejére pedig a maradék tésztáról vágunk rácsokat.

Az egészet 180°C-os sütében, kb. 40 perc alatt készre sütjük.

És a legjobb, ha még melegen esszük, egy jó nagy adag vaníliafagyival tálalva. ;)
Süssétek meg még a szezonban!

A bejegyzés trackback címe:

https://fonixmuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr512533257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.