ahol a receptek is újjászületnek

Főnix műhely

Csodás csokis kalács - egy találkozó margójára

2016. október 13. - szaborsika

Nagyon szeretem, hogy az élet valahogy mindig olyan emberekkel hoz össze, akikkel tudunk kapcsolódni valamilyen módon egymáshoz (bár valószínűleg ehhez az is kell, hogy én magam nyitott szemmel járjak, készen arra, hogy felismerjem ezeket a kapcsolódásokat).

A napokban épp a Bögrecek készítőjével, Nórival futottam össze, akitől csodás kis kerámiákat is kaptam. Azt tudni kell rólam, hogy általános iskolás koromban a sok különórám közül az egyik a kerámia szakkör volt, úgyhogy hozzám ez a világ nagyon közel áll – imádom a különféle kézzel készített tárgyakat, főleg, ha azokat valamilyen formában a gasztromániámhoz is tudom használni. :)

Történt viszont egy kis meglepetés is az összefutás során: Nóri a találkozó előtt küldött pár képet a Bögrecekről, amikből választhatok, és nekem rögtön kettőn akadt meg a szemem – az egyiknek a mintája és stílusa fogott meg, a másiknak pedig a felirata. Végül úgy voltam vele, hogy a stílusában szexibb darabot választom, és majd egyénileg rendelek tőle egy újat is, a másik feliratával. Így jött el a találkozó, ahol Nóri előpakolta a táskájából a kis bögreceket, de ahogy bontotta a csomagot, szólt, hogy egy kis változás történt, mert az általam választottat nem találta – csak egy nagyon hasonlót, amiről viszont nem küldött képet.

És találjátok ki, milyen lett a pótbögre...

Igen. Pontosan. A kiválasztott minta, a tökéletes felirattal. :)

Én nem tudom, hogy vannak-e csodák, sors, vagy bármi – de amikor ilyenek történnek velem, akkor hajlok arra, hogy azt mondjam: igen!

Nade persze én sem akartam Nórát üres kézzel elengedni, úgyhogy sütöttem egy mutatós kis kalácsot, amit elvittem neki – ennek a receptjét osztom meg most veletek is. Szuperegyszerű, éjjel kelt kalácsról van szó egyébként, ami viszont annyira szép, hogy szerintem abszolút tökéletes ajándékba - én is csak bámulni tudtam készítés közben. :)

m20161011_102513.jpg

Hozzávalók

Tésztához

  • 275 g teljes kiőrlésű liszt
  • 50 g eritrit
  • 7 g szárított élesztő
  • 2 db tojás
  • 50 ml víz
  • 75 g puha vaj
  • 1 csipet só
  • 1 citrom héja

Töltelékhez

Tetejére

  • 1 evőkanál eritrit
  • 1 evőkanál víz

Elkészítés

A lisztet elkeverem az eritrittel, a sóval, és belereszelem a citromhéjat is. A közepébe mélyedést készítek, ebbe öntöm a hideg vizet, a tojásokat, rászórom az élesztőt is, amit elkeverek a nedves anyagokkal. Hozzáadom a vajat is, és addig dagasztom, míg elválik a tálka oldalától.

Ezután egy éjszakára a hűtőbe teszem a tésztát pihenni.

Másnap a töltelékkel kezdek, amivel csak annyi a dolgom, hogy összekeverjem az alapanyagokat, és már kész is. Jöhet a tészta.

Ezt kiveszem a hűtőből, enyhén lisztezett felületen téglalap formára nyújtom, megkenem a kakaós töltelékkel, és feltekerem. Na itt jön a turpisság!

A tekercset két részre vágom – ez még nem turpisság.
A két, ekkor már külön tekercset hosszában is bemetszem félig – na ez már turpisság.

m20161011_095545.jpg

Így lesz előttem két, félig bemetszett, szép kis rúdszerű dolog. Ezeket az egyik végüknél összefogom, háromszor megcsavarom egymással (nem kell, hogy túl szoros legyen, mert még kelni fog), és a másik végét is összecsípem, majd tepsire teszem, ahol kb. 40 percig hagyom pihenni a tésztát, hogy az élesztőgombák magukhoz térhessenek a hűvösben tett éjszakai pihenőjük után.

Eddig praktikusan előmelegítem a sütőt 190°C-ra, ahova a pihenő után be is helyezem a kalácsot, és 30-40 perc alatt készre sütöm. Az utolsó 10 percben kiveszem, vízzel elkevert eritrittel locsolom meg, és visszateszem, hogy rászikkadjon a cucc – majd végleg kihúzom a sütőből, és rácson hagyom kihűlni a kalácsot.

m20161011_115016.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fonixmuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr8311800557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsírvezér 2016.10.13. 22:28:16

Figyi a cukrot bírók kedvéjért nem lehetne az eternit * mellett a cukor szükségletet is oda írni, vagy egy-egy az "árfolyam":)? tudom, hogy ez a cucc 60-80% édesebb a cukornál de nem hinném , hogy éppen ezért 60-80% több cukor kéne bele.

Tudom, hogy nem eternit, hanem eritrit, csak így izgalmasabban hangzik :D

kvadrillio 2016.10.13. 23:08:49

mijeza népííírtás már megint ???
A magyar boltokba is juthatott a rákkeltő arzénos csirkéből

#csirkehús
#arzén
#mérgezés
#élelmiszer

Blikk-információ

Rákkeltő lehet a csirkehús – hangzott el a TV2 csütörtök esti hírműsorában.
Hirdetés

Az Egyesült Államok Élelmiszerfelügyeletének vizsgálata kiderítette: a baromfiakat arzéntartalmú tápszerrel etetik. Az arzén beépül az állatok húsába, amivel a csirke az emberi egészségre igen veszélyes lehet. Az arzén napi 5 milligramm felett mérgező, 20 milligramm felett már halálos!

Magyarországra az efféle húsból a feketekereskedelem által juthatott a piacra. Jól tesszük, ha óvatosak vagyunk: a gyanús színű csirkehúst, amelynek egy része élénk rózsaszín, a másik viszont hozzá nem illően szürkés, ne vásároljuk meg.

vavhab 2016.10.13. 23:18:22

@zsírvezér: Szerintem eleve vicces az egesz, teljes kiorleszu liszt meg eritrit, de azert belevagunk 13 deka vajat. Most akkor ez nem fog hizlalni vagy mi? :D

zsírvezér 2016.10.13. 23:30:36

Szerintem a post-toló nem a vonalaira vigyázók miatt tesz bele egy monoszaharid készítményt, hanem mert ez a recept azoknak a droidoknak íródott akik nem ehetnek cukrot.

Nbl 2016.10.13. 23:36:32

Vavhab: lefogadom, nem vagy a táplálkozástudomány doktora :) Egyrészt, így is kedvesebb benne a kalória, mintha cukorral készülne, de sokkal lényegesebb, h a glikémiás indexe alacsonyabb, mivel kevesebb és sokkal lassabban felszívódó szénhidrát van benne.

Zsírvezér: nyugodtan tehetsz bele ugyanannyi cukrot.

Nbl 2016.10.13. 23:39:12

@zsírvezér: baszki öreg, szted mekkora büntetés egy cukorbetegnek, h nem ehet cukrot, te meg itt droidozol?

zsírvezér 2016.10.13. 23:42:13

És ha én nem droidozok akkor kisebb lesz a büntetésük ?

Köszi a tippet a cukorral

vavhab 2016.10.13. 23:54:51

@Nbl: Tevedsz, elegge jol tajekozott vagyok a taplalkozastudomanyban. Mondjuk a cukorbetegekre nem gondoltam, az a resze jogos.

szaborsika 2016.10.14. 16:04:35

@zsírvezér: Bár megelőztek, de valóban - ugyanannyi cukor megfelelő lesz bele, én is így szoktam, ha nem magamnak csinálom. :)

Egyébként eltaláltad @vavhab kérdésére a választ: nem ehetek cukrot, úgyhogy nem egy mindentől megfosztott receptet akartam közölni itt, hanem egy finom, de cukorbetegek, inzulinrezisztensek számára is fogyaszthatót.
Én úgy gondolom egyébként, hogy ha valaki a vonalait óvja, akkor sem kispórolni kell az ilyen alapanyagokat, mint a vaj, 1-1 ételből, hanem a végtermékből mértékkel fogyasztani. Tehát mondjuk nem tolom le az egész rúd kalácsot együltő helyemben, csak 3 szolíd szeletet vágok belőle egy étkezésre. :)

@Nbl Köszönöm minden szavad - helyettem is jól összefoglaltad a lényeget. :)
süti beállítások módosítása