Hozzávalók (1 személyre)
Tortilla
- 50 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
- ½ tk só
- ½ tk sütőpor
- 30 ml langyos víz
Tzatziki
- 100 g uborka
- 100 g joghurt
- 1 ek. tzatziki fűszerkeverék
- 1 tk. darált erős paprika (opcionális)
Gyros hús
- 100 g csirkemell
- 1 ek. gyros fűszerkeverék
- 1 tk. olívaolaj
További belevalók
- 1 levél saláta (kb. 50 g)
- 1 kisebb paradicsom (kb. 50 g)
- hagymakarikák ízlés szerint
Elkészítés
A tortilla alapanyagait néhány percig gömbölyűvé gyúrjuk, majd félretesszük pihentetni legalább 10 percre.
Ezalatt a tzatzikihez az uborkát nagy lyukú reszelőn legyaluljuk, majd a levét alaposan kinyomkodjuk. A joghurtot és a tejfölt összekeverjük a fűszerkeverékkel és a paprikával, majd ebbe forgatjuk az uborkát. Tálalásig állni hagyjuk.
A paradicsomot felszeleteljük, a salátalevelet megtisztítjuk és leszárítjuk. Ha szeretnénk bele hagymát, abból is vágunk néhány karikát.
A csirkemellet kisebb darabokra vágjuk, majd összeforgatjuk az olívaolajjal és a fűszerkeverékkel, és ezt is félretesszük, amíg a tortillát készre sütjük.
A tortilla tésztáját elővesszük és enyhén lisztezett felületen vékony, kerek lappá nyújtjuk. Egy serpenyőt hevítünk szárazon, majd ebben sütjük meg a tortillát - 1-2 perc alatt mindkét oldalán. Ha már szép barna, kivesszük és félretesszük, a serpenyőt azonban megtartjuk, mert ebbe jön a hús, amit szintén gyorsan, néhány perc alatt készre pirítunk.
Most már csak összeállítani kell. Érdemes a gyrososoktól ismert alufóliás megoldással élni, mert bizony ez is csöpögni fog - de egy jó tekercs ettől az igazi :)
Szóval kiterítünk egy alufóliát, amire ráfektetjük a tortilla lapot (kicsit lógjon le felül). Egy kevés tzatzikivel megkenjük (éppen csak, hogy tapadjon), és erre helyezzük a salátalevelet - úgy, hogy a tortilla lap alján legyen egy kis kihagyott terület, amit majd visszahajtunk. Következőnek jöhetnek a paradicsomszeletek, illetve ízlés szerint hagymakarikák is. Most következik ismét egy kanál tzatziki, amire jöhetnek a megpirított húsdarabok, és végül a maradék joghurtos salátával fejeljük meg az egészet.
A tekeréshez az alsó, kihagyott részt fel-, az oldalsókat pedig behajtogatjuk, majd az alufóliával is körülbéleljük, hogy összefogja a tekercset és megvédjen fogyasztás közben a lecsöpögő szafttól.