ahol a receptek is újjászületnek

Főnix műhely

Utolsó kommentek:

szaborsika 2016.12.06. 09:32:57

@Hortenz:
Köszönöm a hozzászólást, egészen érdekesen hangzik az a módszer, amit ír.
Mondjuk nálam már nagyjából 8 éve készül a mézeskalács eszerint a recept szerint, szóval jópárszor kipróbáltam, és mindig sikert is arattam vele. Nekem bevált a hűtőbe rakás is, de egyszer kipróbálom a kinthagyásos módszert is, amit ajánlott, mert kíváncsivá tett vele.
Remélem, hogy kipróbálja, és meggyőződik róla, hogy szó sincs rossz receptről - de ha Önnek már megvan a jól bevált mézeskalács változata, akkor eszem ágában sincs arról áttéríteni. Én azt mondom, hogy nyugodtan használja mindenki azt, amit neki a tökéletes. :)

Bejegyzés: A Tökéletes Mézeskalács - de komolyan

szaborsika 2016.12.06. 09:26:56

@Gyorgy Toth:
Örülnék neki, ha miattam lenne ott :)
Az utóbbi napokban egyébként többen is írták, hogy ezt a receptet használják - ami egyfelől lehetne azért is, mert az első blogomon is fent volt már évekkel ezelőtt, ahonnan szintén elterjedt, mert nagyon jó recept. De mivel tényleg ilyen sokan jelezték, hogy nem új nekik ez a mézessüti, ezért kezdek biztos lenni benne, hogy sikerült másodszor is feltalálnom a spanyol viaszt :D
Szóval abszolút elhiszem, hogy máshol is megjelent már pont ez az készítési mód, és én senkitől nem is kívánom elvenni a receptért járó érdemet. :) Viszont épp így magamtól sem, mert tényleg sok időt fektettem abba (még ha feleslegesen is), hogy különböző alapanyag-arányú recepteket lesüssek, összehasonlítsak, és az egyes alapanyagok csökkentésével, illetve növelésével megszülessen ez a recept, amit azóta is sütök.
(Szóval most megveregetem a vállam, és gratulálok magamnak, hogy sikerült egy már létező receptet kiagyalnom. :D Majd legközelebb jobban csinálom. ;))

Mindenesetre köszönöm, hogy jelezted, frissítem is eszerint a leírást, hogy senkinek ne legyen megtévesztő. És így legalább kiderült, hogy tényleg sokan használják ezt a receptet, ami nekem csak öröm, mert igazolja, hogy tényleg egy jól bevált mézeskalácsról van szó, úgyhogy így csak még inkább ajánlom mindenkinek, aki eddig nem ezt használta :)

Bejegyzés: A Tökéletes Mézeskalács - de komolyan

2016.12.05. 15:56:20

Milyen liszt? A liszten nagyon sok múlik.
Aki már sütött ilyet, vagy aki tényleg évek óta kisérletezik, az azonnal látja, hogy ez a recept nem jó. Nem hiszem, hogy kipróbálta a cikk írója.
De hogy konstruktív is legyek, elárulom a marhanagy titkot. El kell felejteni ezt a hűtőbe tevést, nem kell, sőt kezelhetetlen a hűtőből kivett tészta. Szobahőmérsékleten kint kell hagyni a konyhapulton az elkészített tésztát letakarva. Másnapra a liszt szemcsék megdagadnak, elmúlik a ragacsosság és olyan lesz, mint a gyurma. Lisztezés nélkül könnyedén lehet nyújtani, formázni.

Bejegyzés: A Tökéletes Mézeskalács - de komolyan

Gyorgy Toth 2016.12.05. 13:55:36

Kedves Borsika,
A sokéves kisérletezés eredményeként a recept már a mézeskalács füszerkeverék hátlapján is olvasható?!

Bejegyzés: A Tökéletes Mézeskalács - de komolyan

szaborsika 2016.12.04. 15:45:42

@mamanaplója: Tényleg nem kell vastagabbra hagyni - 1-2 mm elég neki, mert így is nő még, és utána át kell puhuljon a krémektől.
A sütési idő viszont tényleg sütőfüggő - nálam kellett a 15 perc, de azért érdemes már 10 perc után rápillantani, mert már addigra is lehet, hogy kész lesz. Amint szép aranybarna, ki is lehet kapni. :)

Bejegyzés: Hipszter süti - azaz almás-vaníliakrémes pite mandulás morzsával

mamanaplója 2016.12.03. 22:25:45

Szia, nagyon tetszik az ötlet, és szeretném megsütni a sütit, de volna egy kérdésem: a tésztát tényleg 1mm vastagra kell nyújtani? A 15 perc sütés nem sok neki akkor? Köszi szépen!

Bejegyzés: Hipszter süti - azaz almás-vaníliakrémes pite mandulás morzsával

Encsembencsem 2016.11.18. 09:26:10

Kár, hogy nem tudok képet küldeni itt róla, szépséges lett!

Bejegyzés: Szuper zsömlék - Teljes kiőrlésűen, túrósan

szaborsika 2016.11.18. 08:01:30

@Encsembencsem: Én köszönöm, hogy megírtad :) Hatalmas öröm tudni, hogy másoknak is hasznosak a receptjeim. Remélem, hogy a többiben sem csalódtok majd. :)

Bejegyzés: Szuper zsömlék - Teljes kiőrlésűen, túrósan

Encsembencsem 2016.11.18. 06:27:17

Telitalálat ez a recept, köszönjük!

Bejegyzés: Szuper zsömlék - Teljes kiőrlésűen, túrósan

Köldök_szösz 2016.11.10. 13:33:00

Jó, de nem tudok igazán berúgni ha ivás közben eszem ...

Bejegyzés: Teljes kiőrlésű sajtos csigák - sör/borkorcsolyának

mamanaplója 2016.10.23. 18:58:37

Magyarul szömörce - vagy az különbözik ettől?

Bejegyzés: Sumach - a rómaiak citromja

szaborsika 2016.10.14. 16:04:35

@zsírvezér: Bár megelőztek, de valóban - ugyanannyi cukor megfelelő lesz bele, én is így szoktam, ha nem magamnak csinálom. :)

Egyébként eltaláltad @vavhab kérdésére a választ: nem ehetek cukrot, úgyhogy nem egy mindentől megfosztott receptet akartam közölni itt, hanem egy finom, de cukorbetegek, inzulinrezisztensek számára is fogyaszthatót.
Én úgy gondolom egyébként, hogy ha valaki a vonalait óvja, akkor sem kispórolni kell az ilyen alapanyagokat, mint a vaj, 1-1 ételből, hanem a végtermékből mértékkel fogyasztani. Tehát mondjuk nem tolom le az egész rúd kalácsot együltő helyemben, csak 3 szolíd szeletet vágok belőle egy étkezésre. :)

@Nbl Köszönöm minden szavad - helyettem is jól összefoglaltad a lényeget. :)

Bejegyzés: Csodás csokis kalács - egy találkozó margójára

vavhab 2016.10.13. 23:54:51

@Nbl: Tevedsz, elegge jol tajekozott vagyok a taplalkozastudomanyban. Mondjuk a cukorbetegekre nem gondoltam, az a resze jogos.

Bejegyzés: Csodás csokis kalács - egy találkozó margójára

zsírvezér 2016.10.13. 23:42:13

És ha én nem droidozok akkor kisebb lesz a büntetésük ?

Köszi a tippet a cukorral

Bejegyzés: Csodás csokis kalács - egy találkozó margójára

Nbl 2016.10.13. 23:39:12

@zsírvezér: baszki öreg, szted mekkora büntetés egy cukorbetegnek, h nem ehet cukrot, te meg itt droidozol?

Bejegyzés: Csodás csokis kalács - egy találkozó margójára

Nbl 2016.10.13. 23:36:32

Vavhab: lefogadom, nem vagy a táplálkozástudomány doktora :) Egyrészt, így is kedvesebb benne a kalória, mintha cukorral készülne, de sokkal lényegesebb, h a glikémiás indexe alacsonyabb, mivel kevesebb és sokkal lassabban felszívódó szénhidrát van benne.

Zsírvezér: nyugodtan tehetsz bele ugyanannyi cukrot.

Bejegyzés: Csodás csokis kalács - egy találkozó margójára

zsírvezér 2016.10.13. 23:30:36

Szerintem a post-toló nem a vonalaira vigyázók miatt tesz bele egy monoszaharid készítményt, hanem mert ez a recept azoknak a droidoknak íródott akik nem ehetnek cukrot.

Bejegyzés: Csodás csokis kalács - egy találkozó margójára

vavhab 2016.10.13. 23:18:22

@zsírvezér: Szerintem eleve vicces az egesz, teljes kiorleszu liszt meg eritrit, de azert belevagunk 13 deka vajat. Most akkor ez nem fog hizlalni vagy mi? :D

Bejegyzés: Csodás csokis kalács - egy találkozó margójára

kvadrillio 2016.10.13. 23:08:49

mijeza népííírtás már megint ???
A magyar boltokba is juthatott a rákkeltő arzénos csirkéből

#csirkehús
#arzén
#mérgezés
#élelmiszer

Blikk-információ

Rákkeltő lehet a csirkehús – hangzott el a TV2 csütörtök esti hírműsorában.
Hirdetés

Az Egyesült Államok Élelmiszerfelügyeletének vizsgálata kiderítette: a baromfiakat arzéntartalmú tápszerrel etetik. Az arzén beépül az állatok húsába, amivel a csirke az emberi egészségre igen veszélyes lehet. Az arzén napi 5 milligramm felett mérgező, 20 milligramm felett már halálos!

Magyarországra az efféle húsból a feketekereskedelem által juthatott a piacra. Jól tesszük, ha óvatosak vagyunk: a gyanús színű csirkehúst, amelynek egy része élénk rózsaszín, a másik viszont hozzá nem illően szürkés, ne vásároljuk meg.

Bejegyzés: Csodás csokis kalács - egy találkozó margójára
süti beállítások módosítása